ESA1

Studiebesök på European Space Agency

Torsdagen den 30 Maj fick vi komma på besök på European Space Agency, ESA, i Frascati. 

På ESA arbetar forskare och ingenjörer från hela Europa, och även några få svenskar, med rymdforskning. Vi fick en inblick i hur det är att vara en operativ astronaut ute i rymden, från tekniska klurigheter till praktiska sysslor som att klia sig i näsan med rymdmask och att göra sina toalettbesök utan en vanlig toalett…

Rymdforskningen sysslar till stor del med att observera jorden och dess unika atmosfär, som gör att vi kan leva här. Via ESAs satelliter kan man kartlägga katastrofer på kort tid och förse världens olika myndigheter med data som har med klimat och väder att göra. Forskningen ute i rymden kan även förutse faror som fallande asteroider och kometer. Men förutom att bidra med praktiska färdigheter arbetar rymdforskningen även med att reda ut existensiella frågor samt att stilla vår nyfikenhet om universum!

Vår outtröttlige guide, Gabriele, berättade med stor entusiasm och visade oss runt i detta enorma och  lite “hemliga” rymdcentra. Våra oblyga elever hade många intressanta frågor och det blev verkligen en fantastiskt rolig och lärorik eftermiddag!
 
Vill du veta mer om ESA? Besök ESAs hemsida här.
 
ESA3 ESA2